torsdag 30. mai 2013

M Y N T E

"Mynte er en plante i kategorien «idiotsikker». Klarer du å ta livet av denne bør du vurdere plastblomster" sies det - men alle mine mynter døde i fjor vinter, da var det så vått at de frøys istykker. Men jeg prøver igjen, i år skal de derimot få seg et varmt og godt telt når høsten kommer, og de har fått veldig god drenering!
 
Jeg elsker mynte, og bestemte meg for å lete opp mange typer mynter og samle disse på ett sted. Det finnes en mengde arter av mynter. De kryssbefruktes lett, og det finnes derfor utrolig mange myntetyper. Noen av de vanligste nytteplantene er peppermynte, grønnmynte (spearmint) og eplemynte (ullmynte). Alle myntene sprer seg lett, og de er flerårige. Når de sprer seg, er det med små blader eller utløpere fra rota. Derfor bør de dyrkes i begrensede områder, som i røret mitt.

Mitt lille forsøk på skjematisk oversikt over urtene
Urte-røret:
  
Sitronmelisse
-  desserter, kaker, drikker og iskrem

Agurkurt 
- vakre blå blomstene pynter opp i salaten, sammen med ringblomst og blomkarse
- fryses i isbiter til sommerdringkene

Mynte
- Mojito, te,  til jordbær og som en del av urtelikeøren om høsten..

Det morsomme er at mynten kan brukes til så utrolig mye, de er aromatiske urter, og brukes som smakstilsetninger i alt fra legemidler til godterier, krydder, likører, kosmetikk, teblandinger (ferske eller tørkede blader)  Myntedrikker er tørstedrikker på sørligere breddegrader, for ikke å glemme Mojito'n. Den er digg i salatsammenheng gir den den lille, friske frekkheten. Britene kunne ikke greid seg uten grønnmynten i sin ’mintsauce’; myntesausen som er fast følge til lam
 
'krusmynte'; den er litt anderledes denne krusete, mørkegrønne grønnmynten med lilla blomster. Etter noen år i full frihet vokser denne som ugress sises det. Dette er bare er én av de tidligere uprøvde som de lokket på meg nå i vår. Jeg har også lyst på ananasmynte, eplemynte, sitronmymynte og ingefærsmynte... Alle inneholder den karakteristiske, eteriske oljen mentol - som lukter så deilig!
  
 
                                                     ✻ღϠ₡ღ✻
                                                        (¯`✻´¯)
   Ƹ̴Ӂ̴Ʒ.¸.✻´´¯`✻.¸¸. ღϠ₡ღ¸.✻´.¸¸. `*.¸.*✻ღϠ₡ღ¸.✻´´¯`✻.¸¸.Ƹ̴Ӂ̴Ʒ..¸.✻´´¯`✻.¸¸.
 
 
 

Iste med ingefær og mynte

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Iste med ingefær og mynte.
(Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt)
 

 
 
Nok til 4-6 glass på en varm dag:
1 dl sukker
50 g frisk ingefær, skrellet og skåret i skiver
1 håndfull friske mynteblader
1 l kokende vann
 
Ha sukker, ingefær og mynteblader i en kanne. Hell kokende vann over. Rør til sukkeret er oppløst.
La alt trekke til neste dag i kjøleskapet. Sil fra ingefær og mynte. Servér med knust is samt en liten, frisk myntekvast.


 
Myntepesto:

50 g saltede mandler
1 bunt mynte
50 g parmesan
1/2 - 1 dl olivenolje
revet skall av 1/2 sitron + et par dråper nypresset sitronsaft
 
Kjør samtlige ingredienser i kjøkkenmaskin til en litt knudret masse. Blir den for kraftig, spe med litt vann. Smak til med salt og pepper. Veldig god til lam bl.a.
 
 
 
                                                     ✻ღϠ₡ღ✻
                                                        (¯`✻´¯)
   Ƹ̴Ӂ̴Ʒ.¸.✻´´¯`✻.¸¸. ღϠ₡ღ¸.✻´.¸¸. `*.¸.*✻ღϠ₡ღ¸.✻´´¯`✻.¸¸.Ƹ̴Ӂ̴Ʒ..¸.✻´´¯`✻.¸¸.
 
 
 
 
I naturmedisn er de kjent for veldig mange gode egenskaper, foreksempel at de øker utskillelsen av fordøyelsesvæsker da spesielt galle. Mentol virker antiseptisk, avkjølende og rensende for hud og slimhinner. Den er også slimløsende og urindrivende. Og kan brukes på lette betennelser og dårlig apetitt.
 
Artene i mynteslekta skal også virke lindrende på nervesmerter, og virke krampeløsende. De kan brukes ved forkjølelse og influensa. Da mentolen o.l. øker tåreproduksjonen, som igjen hjelper til med å løse opp slim i nese og svelg. De kan også brukes ved magesmerter og kvalme. De virker med sin friske smak og krampeløsende virkning.
 
Huden blir også irritert av eteriske oljer av arter i mynteslekta. Så blodgjennomstrømningen øker av påsmøring av produkter, som inneholder eterisk olje eller dens innholdstoffer. Noe som kan hjelpe til å lindre en del støle og stive muskler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar