lørdag 20. august 2011

Rognebærlikør

•Frys rognebærene først (da blir de mye søtere)
•Fyll et stort Norgesglass med rognebær. (ca 1 kg)
•Tilsett 1 flaske sprit.
•Fyll på med sukker til fullt.
•La det stå i minst 14 dager (snu av og til for å løse opp sukkeret)
•Sil så fra bærene
(setter du vin, kan disse helles på vinbalongen, sammen med andre bær etter laging av likør - for å få en fyldig hetvin - en billigvinpakke kan benyttes som utgangspunkt)

Fin julelikør, eller til vilt.

Det som skjer når bæra fryser er at stivelsen i omdannes til sukker. (derfør bør ikke bæra frys før man lager gele ! - hvis man da ikke ønsker å bruke kunstige konserverings og stivelsesmidler...)Sukkernivået i rognebæret er på heile 20%, det er mye - feks har blokkebæret berre 2% sukker.

Andre rognebærtips:
Bærene inneholder mye C-vitamin, faktisk mer enn i appelsiner, i naturmedisin brukes rognebær mot skjørbuk. Saft av rognebær var også et middel mot luftveisplager, som hoste (pga innholdet av parasorbinsyre).

Wicklund (1997) gjengir et kjerringråd der det brukes rognebær mot feber. Man knuser 4-5 rognebær i en hvitløkspresse, tilsetter litt honning og lunkent vann. Når dette drikkes påstås det at feberen gir seg i løpet av noen timer.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar