lørdag 20. august 2011

Eplegelé

1-2 kg knapt modne epler med syrlig smak
(2-4 dl vann)
Ca 800 g sukker pr. liter silt saft er vanlig – jeg bruker mye mindre.

Det er eplesorten og hvor saftige eplene er som bestemmer hvor mye epler som må brukes for å få tilstrekkelig saft til en porsjon gelé. 1 kg epler kan gi fra 3 til 7 dl silt saft.

Skyll eplene. La skallet sitte på, men skjær bort alt som er stygt eller skadd. Del eplene i båter. (trenger ikke fjerne kjernehus) Saften kan trekkes ut av eplene, enten ved å koke dem sammen med vann eller dampe dem i en saftkoker (enklest og best resultat da dampkokt saft blir klarere).

Fyll eplene i dampsafteren, uten sukker. Legg tett lokk på, og damp eplene i ca 1 - 1 1/2 time. Mål opp saften. Ha den i en vidbunnet kjele. La saften koke i ca 5 minutter. Dryss sukkeret i, litt om gangen, og rør til det er oppløst. Kok geleen 5-20 minutter uten lokk, og uten å røre i den.

Skum godt av geleen når den er ferdigkokt. La den eventuelt stå i 5 minutter og ta bort den tynne hinnen på overflaten. Fyll geleen helt opp til kanten på små steriliserte glass. Geleen vil trekke seg litt sammen under avkjøling. Sett på tett lokk med det samme, eller la geleen bli kald, dekk med smeltet syltevoks og bind over med sylte- eller plastfolie og topp det hele med et fint hjemmesydd trekk ;-)

Det lønner seg å koke gelé i små porsjoner, ca 1 liter saft pr. porsjon. Av større porsjoner kan det være vanskelig å få geleen stiv sies det. Jeg pleier imidlertid å koke av ca 2 liter saft utålmodig som jeg er.

Geleprøve:
Ta litt gele på en skje. La den renne langsomt av. Hvis dråpen henger på skjeen til slutt er geleen ferdig.
Hvis geleen ikke er stiv kok 5 minutter til tilsett evt 1 ts sitronsyre og 1/2- 1 dl sukker pr liter saft.

Kokt i kjele:
Bland eplene med vannet. Gi eplene et oppkok, og la dem stå og trekke til de er myke og skallet er blitt basst. Eplene skal helst ikke koke til grøt.
Sil saften gjennom sileklede, ikke vri ut – selv om det er fristende – da blir gelen uklar. Saft av kokte epler kan uansett bli litt uklar, men smaken blir jo den samme :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar