søndag 16. oktober 2011

Siste innhøsting av urtehagen

I morges lå plenen helt hvitrimet, så kong vinter banker kraftig på døren. Dermed må resten av kjøkkenhagen og urtehagen høstes. Urtehagen har allerede flere netter blitt dekket til med gamle dynetrekk, men nå er det ikke mer å gjøre enn å gjøre hagen klar for vinteren.

Kjøkkenet fullt av urter!


Noen av urtene som har vært i urtehagen i år:
- Gressløk
- Timian
- Oregano
- Flatbladet persille
- Rosmarin
- Basilikumen, tok kvelden for lenge siden
- Estragon også...
- Mynte
- Sitron Melisse

For å ta vare på de siste rester fra urtehagen er tiden nå overmoden, selve høstingen bør gjøres i juli/august. Det er viktig å huske på at de flerårige urtene ikke må høstes alt for sent på høsten fordi plantene må ha tid til å skaffe seg opplagsnæring for å sikre overvintringen. Den beste høstetiden av urter er når innholdet av aromatiske stoffer er størst. Det avhenger selvsagt av hva slags plante det er, og hvilken del av planten man bruker.

Regelen er at bladurter skal høstes like før blomstring, blomsterurter i full blomst, og røtter om høsten eller om våren før planten begynner å vokse. Er det frøurter som skal høstes er den beste tida når frøene er modne og før de begynner å drysse.

Høstetiden bør heller ikke være tilfeldig. For å få best mulig kvalitet er det best å høste på ettermiddagen dersom det er tørt. Det er også viktig å passe på at det ikke følger med jord på plantene.

TØRKING AV URTENE
Tørking er en grei måte å bevare de gode smakene, og hjemmetørking er ingen heksekunst. Det er noen enkle regler som man bør følge dersom tørkingen skal bli vellykket.


Urte-kvaster henger til tørk - merket slik at alle i husstanden ser forsekjell ;-)

Tørketiden bør være så kort som mulig. Blomster tørkes fortest, blad tørker også rimelig fort, mens stilkene og de tykke plantedelene slik som stilker og røtter trenger lengst tid. Fuktige urter mugner lett og krever lang tørketid
En temperatur på 25 - 40°c er innenfor den grensen som regnes som ideell for tørking. Temperaturen forandrer fort innholdet av eteriske oljer i cellene, og derfor er det viktig å ikke la temperaturen gå for høyt opp.

Det er ulike metoder som kan brukes når man skal tørke urter til eget bruk..
Det enkleste er å henge bunter av urter opp i et varmt, mørkt og luftig rom, eller man kan legge urter i tynne lag på papir og tørke der det er varmt. Jeg henger alltid en bukett av de urtene jeg bruker mye på kjøkkenvifra - det lukter deilig på kjøkkenet og det er lett tilgang på urtene - vips er de oppbrukt ;-)

Noen bruker stekovnen, men best er en urtetørker, disse er både lettvinte og har en ideell tørketemperatur.

I urtene finnes det aromastoffer som fort kan bli borte dersom urtene knuses etter at de er tørka. Aromarike urter bør dessuten oppbevares hele og knuses når de skal brukes.

FRYSING:
En annen god metode for å bevare urtene på er å fryse dem, urter som fryses må pakkes tett i porsjonspakker. Det er ikke nødvendig å tine urtene før bruk, bare ha dem rett i maten slik de er, og det er lett å knuse urtene med en gang de tas ut fra fryseren. Putt urtene i ziplok poser, og ta kjappt ut det man trenger. Trenger ikke å ta bladene av stilken eller dyppe dem i kokende vann som enkelte skriver.

Gressløk ferdig klippet på glass, holder fint hele vinteren. Ta kjappt ut det man trenger og sett kjappt tilbake i fryseren.


Velegnet:SALVIE, TIMIAN, ROSMARIN,OREGANO (til en viss grad, men blir best tørket), og MYNTE.

Uegnet: Dill, Basilikum, kjørvel og estragon - disse blir bare slappe skygger av seg selv.

ANNEN OPPBEVARING:
Rosmarinolje


Urteoljer,urteeddik og urtesalt er spennende å lage. Flasker og glass med fin form kan fylles med urter og gi myriader av nye smaker, farger og dufter, dessuten er det utmerkete gaver å gi bort.

Likør og urteolje:

Jeg legger dessuten mynte på rom, sammen med rårørsukker og lager således min egen Mojito-likør. Kan blandes ut til en super Mojito :-)
Denne trenger ikke trekke lenge, da Mynte kan bli bitter om den står mange dager/uker. Siles fra og helles på tette flasker :-)Her er det en variant med blanding av Mynte og sitronmelisse også.

Suppekvast:
Bind sammen noen urter og heng til tørk - putt hele kvasten i suppa, lettvint og supert gjennom hele vinteren.

En universal kvast kan være:
1 laubærblad
1 liten rosmarin kvist
1 kvist salvie
1 kvist sitronmelisse
evt. litt fenikkel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar