lørdag 15. oktober 2011

Debatten raser videre....

Bur eller ikke bur... hvem er det som egentlig har forutsetning for å utale seg om dette? Ei lita byfrøken som sammenligner bur med fengsel, hvor høna hverken får snudd seg eller flakset med vingene? (hvor er fakta kunnskapen hen her??)
Eller en bonde som har hatt alt fra gamle vanlige naknebur, via miljøinnredning til frittgående? Hvem av disse er det som har opparbeidet seg mest forståelse for høna?

Jeg føler denne debatten er helt fullstendig på jordet, selvfølgelig skulle vi alle hatt tunhøns, som gikk og sparket i plenen, spiste det den fant og plyndra kjøkkenhagen slik våre 22 tunhøns gjør. MEN dessverre er det ikke helt slik verden er... så hva er da best for høna, og bonden som skal drive med dette?

Jeg har ahtt veldig morro av å studere adferden på den lille flokken vår, og høner er neimen ikke snille. De er skikkelig hurpete med hverandre... De kan hakke hverandre ihjel...

Inne i hønsehuset her på gården sitter det 7500 høner i miljøbur. De kan snu seg... flytte seg rundt, verpe ufirstyrret i verpekassa, sandbade i sandkassen og sitte på vaglen... Det er gjerne det de gjør... sitter sammen på vaglene og ser ut til å trives - både de bortsekjemte luksushønene og burhønsene...

Det er en kjennsgjerning at dersom høna ikke trives - så verper hun ikke... og dersom høna er stresset så synes dette på eggene. Det tar 28 timer å lage ett egg, dersom høna utsettes for stress, kommer eggene ut og ser anderledes ut enn vanlig... (eks striper i eggeskallet, tynne eller veldig tykke skall osv)

Frittgående besetninger er det fare for hysteri, da ei høne ikke klarer å gjenkjenne mer enn ca 25 individer. Det er hakking, og fjørplukking... slik forekommer også i bur, men man kan da enkelt omplassre problemhøner... det er lettere å fange opp høner som er syke, mobbeofre osv.

Den romantiske forestillingen om frittflyende høner er dessverre ikke mulig i dagens samfunn, industrisamfunnet har tatt over og jeg mener Rema 1000 er fullstendig på jorde i sin avgjørelse... selv kjøper jeg ikke egg i butikken, da jeg kan velge egg fra helt frie bortsjemte tunhøns eller ei trygg høne på en liten hybel... ala min studenthybel når jeg selv studerte i ei blokk i oslo sentrum... hybelen var forholdsmessig like stor som miljøinnredningen til hønene!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar