søndag 11. november 2012

Feiring av fedre!

Farsdag kan være så mangt... det er fedrene, stefedrene, matfedrene, bestefedrene, husfedrene... og de skal alle feires på en dag som denne. Enkelte hevder at det er bare handelsstanden som skal sko seg.. vel, jeg er ikke enig jeg da. Liker enhver anledning det er mulig å feire!

Her i huset serveres det god mat og kaker på slike dager, og kanskje en liten symbolsk gave :-)

Siden det er kaos i heimen, med byggeprosjekter og snekring osv så ble det nå som det ble.. men litt feiring av en fantastisk matfar og super svigerfar må til. Skal lure på om han far satt og vippet på en sky og tittet ned til oss.. kan kunne fått kake han også :-)

I dag var menyen "elgkarbonader med ovnsbakte rotgrønnsaker".
Så innimellom rydding på vaskerommet, klesvask, rydding inn i nye skaper osv.. så ble det nå middag - etter ett par utsettesler.

Elgkarbonader
Jeg tror alle familier har sin egen ”oppskrift” på elgkarbonader. Jeg liker egentlig kjøttet så reint og uspedd som mulig. Men innimellom så må man jo leke litt.
Noen bruker medisterdeig sammen med elgkjøttet for å få saftigere kaker. Elgkjøtt er magert kjøtt, men jeg har motforestillinger mot å blande svinekjøtt inn i elgen! Skal det blandes opp så velger jeg heller vanlig kjøttdeig, eller annet kvernet viltkjøtt.
I dag har jeg derimot brukt
2,2 kg elgkarbonade (elghakk/kvernet elgkjøtt)
400 gr karbonadedeig (hadde ei pakke som måtte brukes)
4 ts salt
4 ss potetmel
4 ss hvetemel
4 egg
2 ts pepper
Litt revet muskattnøtt
Litt provancekrydder (timian og rosmarin)
En fløteskvett (burde vært 4 dl ca.)
Jeg har ofte litt løk i, men det glemte jeg da helt av...
Det vart da ikke så aldeles galtJ
Stekt sopp med smør og rosmarin, glasert løk og sprøstekt bacon til fatet.
Saus
 
Mellom alle stekningene, kokte jeg ut pannene.
puttet oppi avskårne soppstilker, portvin og løk…
kraften sto og reduserte i et par timer mens jeg holdt på med resten…
Laubærblad, noen pepperkorn
Einebær, knust i morter..
Silte av, tilsatte en bit brunost
Fløte
Sæter rømme
Helte av den lille kraften som var på grønnsaker osv
Litt sukkerkulør…
Vips… dette er bedre enn pose!
Ovnsbakte rotgrønnsaker
 
Kålrot
Gulrot
Søtpotet
Persillerot
Sellerirot
Sjarlottløk
Løk
Hvitløksfedd m skall
Kuttes i biter og puttes i pose
Olivenolje, rosmarin, hvitløk, maldonsalt og pepper tilsettes, ristes rundt og helles i langpanne.
Kokte poteter serveres til når mannfolkene ikke kan leve utenJ
 
Hjemmebakt flatbrød og tyttebærsyltetøy... dette må da være mat for han far ;-)
 
....og så må det jo kake til, men det vart ikke helt som planlagt.. hadde ikke ditt og hadde ikke datt.. improviserte som vanlig...hahaha.. men det ble nå ei "fudge-kake" da til slutt.. riktignok uten kremen.. hahaha
 
Oreo-iskaken tok vi til biffsnaddern i går, men siden det var samme gjengen
- så fikk det gå greit, med litt halveis i dag! :-)
 
Så gratulerer med dagen min kjære husbond/matfar/kjæreste Lars og den beste svigerfaren i verden,  Holm - du er fantastisk!!
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar