Langbordet i kråkeslottet er perfekt til baking, så også i år ble det bakedag for jentene en hel søndag :-)
Visste du forresten at tradisjonen med at det ikke ble jul før sju kakeslag var i boks, startet for rundt 140 år siden, når den første norske kokeboka kom for salg. Det skulle være SMULTRINGER, SANDKAKER, SIRUPSNIPPER, BERLINERKRANSER, GORO, KRUMKAKER, og FATTIGMANN. Kakene skulle være tørre slik at de holdt til mage selskaper... Vi laget mer enn syv slag knask, men ikke noen av de opprinnelige...
Linda kunne ikke i år, så da ble det plass til Christina isteden. Det er ikke plass til veldig mange flere enn 4 når kjøkkenet kun inneholder en komfyr. Jeg må innrømme at jeg ønsker meg et stooort kjøkken, med plass til langbordet mitt, to komfyrer og peis... da hadde denne jenta blitt glad da :-)
Nå funker det fint som det gjør i liten skala da, og det ble laget mest konfekt i år også, mye digg!!
Undertegnede laget RISBOLLER (samt en liten DELFIAKAKE til husbonden) og KOKKOSTOPPER
Tina sto for utallige mini PEPPERKAKER og PEANØTT-SJOKOLADE-RUTER
Vigdis laget SJOKOLADEKONFEKT i flere varianter, med nøtter og marsipan. Samt fantastiske BRENTE MANDLER.
Christina laget(!!) økologisk sjokolade og MARSIPAN KONFEKT smaksatt med likører...
Skal tro vi koset oss!
En sliiten gjeng inntok husets bønnegryte med rødvin til etter mange timer med konditorjobbing :-))
... et lite knippe iPhone bilder - skal se de skikkelige bildene dukker opp en vakker dag også ;)
Visste du forresten at tradisjonen med at det ikke ble jul før sju kakeslag var i boks, startet for rundt 140 år siden, når den første norske kokeboka kom for salg. Det skulle være SMULTRINGER, SANDKAKER, SIRUPSNIPPER, BERLINERKRANSER, GORO, KRUMKAKER, og FATTIGMANN. Kakene skulle være tørre slik at de holdt til mage selskaper... Vi laget mer enn syv slag knask, men ikke noen av de opprinnelige...
Linda kunne ikke i år, så da ble det plass til Christina isteden. Det er ikke plass til veldig mange flere enn 4 når kjøkkenet kun inneholder en komfyr. Jeg må innrømme at jeg ønsker meg et stooort kjøkken, med plass til langbordet mitt, to komfyrer og peis... da hadde denne jenta blitt glad da :-)
Nå funker det fint som det gjør i liten skala da, og det ble laget mest konfekt i år også, mye digg!!
Undertegnede laget RISBOLLER (samt en liten DELFIAKAKE til husbonden) og KOKKOSTOPPER
Tina sto for utallige mini PEPPERKAKER og PEANØTT-SJOKOLADE-RUTER
Vigdis laget SJOKOLADEKONFEKT i flere varianter, med nøtter og marsipan. Samt fantastiske BRENTE MANDLER.
Christina laget(!!) økologisk sjokolade og MARSIPAN KONFEKT smaksatt med likører...
Skal tro vi koset oss!
En sliiten gjeng inntok husets bønnegryte med rødvin til etter mange timer med konditorjobbing :-))
... et lite knippe iPhone bilder - skal se de skikkelige bildene dukker opp en vakker dag også ;)
langbordet fult klar til fordeling... |
Riasboller... |
Marsipankonfekt, med hjemmelaget sjokolade... |
hundrevis av minipepperkaker... |
brente mandler... |
kokkostopper... |
To typer cocosa/sjokolade konfekt, noen med wahlnøtter og en med marsipan og mandel. |
Delfiakake, med marsipan, tørket tranebær og geletopper.... |
Peanøtt-cornflakes-sjokolade ruter... |
Pepperkake kattepuser og elger... |
Vigdis og Christina gjorde dagens beste gjerning, de vasket opp!!! Oppvaskmaskinen har nemlig bestemt seg for at den ikke vil mer - typisk nok etter kjelkefesten... |
Roen har lagt seg, huset er støvsuget og vasket, rett og slett på stell igjen etter bakstedagen... |
BRENTE MANDLER
1kg mandler
300g sukker
100g vann
20 g smør
Ha hele mandler, sukker og vann i en stor gryte. varm forsiktig opp under konstant omrøring, til de blir blanke og karamelliserte. tilsett smøret helt til slutt, rør til de da ikke fester seg til hverandre lengre. hell mandlene utover bakepapirkledd langpanne til de kjølner. oppbevares i en tett boks.
Knallgode!
*
RISBOLLER / DELFIAKAKE
oppskriften gir ei lita delfiakake og mange risboller.
5 plate kokesjokolade a'100 gr (jeg bruker 6)
8ss sterk neskaffe
2 pakker Delfiafett a'250 gr
4 egg
5-6 ss sukker
1 pose puffet ris
Per kjeks (ca 1/2 pk)
Marsipan
Geletopper
Smelt sjokoladen i kaffen over vannbad.
Smelt delfiafettet over svak varme, avkjøl (gjerne i kaldt vannbad)
Visp eggedosis av egg og sukker, tilsett litt og litt av sjokoladen og bland godt.
Tilsett delfiafettet under visping og bland til ei jevn fin røre.
Lag delfia kaken ved å legge sjokolade og kjeks lagvis med marsipan, evt nøtter, geletopper eller tørket frukt innimellom.
Ta resten av sjokoladeblandingen og tilsett ca en pose puffet ris.
ta en skje og legg i muffinsformer til ønsket størrelse og avkjøl/stivne de helt. oppbevares kjølig.
*
KOKKOS-TOPPER
dobbel porsjon.
360 gr melis
500 gr kokkos masse
1/2 ts ekte vaniljesukker
8 eggehvitter
Pisk eggehvittene med melis til stiv marengs. bland inn kokkosmassen og legg røren i topper på bakepapirkledd plate med to tskjeer.
stekes ved 180 grader i ca 10-15 min til svakt gyldne.
Dette er ikke makroner, de skal bli lyse gule/gyldne pga de inneholder eggeplomme også.
*
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar