bena koker til god kraft, grønnsakene er klare.. |
Fersk suppe er det ikke mange som lager når tidsklemma tar oss, men for meg er dette gode barndomsminner!! Ikke nok med det, i går lagde jeg smørgraut. Det er barndomsminner det, vi hadde "alltid" grøt på lørdagene når jeg var hos mormor og bestefar. Fløyelsgrøt som "fintfolket" sier, og det er knallgodt! Grøt med sukker og kanel og solbærsaft til dugurs..
Hvorfor jeg snakker så mye om barndomsminner og mine kjære besteforeldre har sammenheng med at dette er tiden for minner, allehelgenssøndag som det er i dag. Mange varme tanker går til alle de som er borte. Nå sist var det min kjære tante Gro, hun har levd ett langt liv. Det er selvfølgelig veldig trist, men naturlig på en måte. Men så døde en kompis brått av hjertestans.. han begraves om ei uke.. det er ikke morsomme nyheter når han er i 40 åra... memento mori..
Når jeg nå sto der med fire isbein etter saltleggingen av fenalåra, litt avskjær osv. vel da hadde jeg jo ikke noe valg, om da min kjære mormor ikke skulle snu seg i graven. Før kokte man vel nesten suppe på spiker, men når man er en litt mindre dreven "slakter" blir det mer enn nok kjøtt av slikt. Dette er vel egentlig et verneverdig kulturminne nå, men frem til 1900-tallet var byggryn det viktigste matkornet i Norge. De små korna gir suppen det lille ekstra både smaksmessig og på konsistensen synes jeg - men bruker det alt for sjelden.
Jeg liker jo gamle tradisjoner både når det gjelder mat og annet - og dette er skikkelig godt. Hvis man først lager en stor kjele, så kan restene fryses ned - ferdig middag utover vinteren. Suppa kan med fordel lages klar dagen før og bare varmes opp når gjestene kommer.. Mormor serverte av og til kjøttet for seg selv med løksaus til, den er jeg ikke like glad i .. så det blir ei gryte på bordet med hjemmelaget flatbrød og brytebrød til her..
Her kan svineknoker, oksekjøtt, eller hva man måtte ha i fryseren brukes!
Ingredienser til en stor kjele - omtrent noe slikt:
Bein og Kjøtt (minst 1 kg!?)
noen pepperkorn
2-3 laurbærblader
5-6 gulrøtter
1 sellerirot
2 Persillerot
1/2 kålrot
1 liten purreløk
2-3 løk
8 poteter
2 dl byggryn
Hvitløk (kan sløyfes)
Urter
Salt
Lørdag kokte jeg kraft av beina.
Start med å brune beina/kjøttbitene i smør og olivenolje. Jeg gjør dette i flere omganger og så koker jeg ut panna mellom hver bruning, da blir det mye god kraft. Har alt over i en stor kjele, og tilsett en grovdelt løk og et par gulrøtter, noen halve hvitløksbåter, salt, pepper og et par laubærblader, kok på lav varme til alt kjøttet har løsnet fra beina. Skum av underveis (da blir suppa klarere)
Avkjøl, plukk løs alt kjøttet, del opp i små biter og legg dette tilside.
Avkjøl kraften helt og ta bort litt av fettet som samler seg på toppen.
Legg byggryn i bløt
* * * * * *
Søndag, kutter opp grønnsakene i passelige biter. Jeg starter med å brune litt på løk og hvitløk, så tilsetter jeg gulrot, og lar det surre litt, så kålrot.. heller på kraften og tilsetter de oppbløtte byggryna. Samt resten av gulrøttene. Potetene kan vente litt, evt lage større biter da de koker raskere. Tilslutt tilsetter jeg purre. Lar dette koke opp, tilsett litt mer vann hvis nødvendig. Kjøttet får noen minutter med på slutten.. vips.. frem med flatbrødet.. ja også måtte jeg jo bare bake en Foccasia.. :-)
Tenk, etter suppa var fortært og folket dratt fikk jeg omsider pussa alle stuevinduene mine, både utvendig og innvendig. Nå kan vi se ut igjen!! Joohooo.. grisesliten hostejente, men fornøyd :-)
Klesvasken også måtte få litt oppmerksomhet, for min kjære skal på tur nesten ei uke... til Skottland - uten meg :((
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar