lørdag 26. november 2011

Snart juuul...

Det er adventstid, og da også baketid... enkelte ting må vi starte litt tidligere med enn andre ting... og noe kan lages på det årlige bakeverkstedet til jentene.. bare passe på å lage store posjoner, dele dem mellom oss og vips... alle 7 slaga på en gang :-)

Marengsfudge/Fransk Nougat


5 dl farin
1klype salt
1 ts eddik
1 dl lys sirup
1 dl vann
3 eggehviter
150 g hakkede hasselnøtter
Bland farin,salt,eddik,sirup og vann i en kjeleKok ca. 15 min
Pisk eggehvitene stive
Hell laken i eggehvitene under omrøringPisk kraftig ca. 5 min
Rør inn nøtteneFordel massen i knekk formerLegg på pynt
La dem stivne på et kaldt sted og oppbevar i tett boks

Christers julelikør "40"


1 vaniljestang1 appelsin
1 Norgesglass eller liknende
40cl vodka eller rom (40%)
40 hele kaffebønner
40 sukkerbiter (ca. 1 dl)

Dette gjør du:
Hold en gaffel i den ene hånden, og en appelsin i den andre. Prikk gaffelen 40 ganger inn i appelsinen. Legg deretter appelsinen ned i norgesglasset.- Vær påpasselig med å ha en appelsin som ikke er større en norgesglasset, formaner Christer.Legg alle ingrediensene i glasset, og fyll på med sprit (en halv flaske på hvert glass), slik at appelsinen dekkes.- Det sentrale tallet er 40. Hell i 40 kaffebønner og 40 sukkerbiter, forklarer mesterkokken.
Det er det samme om du bruker brunt eller hvitt sukker. Samtidig gir det brune kanskje en ekstra piff på smakenSteng deretter glasset, og la det stå i 40 dager.Når disse dagene har gått, er likøren klar til og nytes!

Chocolate Chip Cookies

Craig Whitson  --en ekte amerikansk oppskrift :-)

Det beste tipset:
- er å lage dobbel porsjon......
2 1/2 dl smør, romtemperert
2 1/2 dl (totalt) sukker og brunt sukker (50/50)
2 egg, romtemperert
1 ts vaniljeekstrakt
5 dl hvetemel
1 ts natron
1 ts salt
200 g god sjokolade i små biter
(også godt med Non Stop istedenfor sjokoladebiter, nå har det kommet chacolate chips til norge også... små ferdige runde sjokolader til formålet.)

Forvarm ovnen til 160 grader

Bland sammen smøret og sukkeret i en bolle. Bruk helst en elektrisk mikser.
Tilsett egg og vaniljeekstrakt og bland videre til du har en jevn blanding.
Bland sammen mel, natron og salt i en annen bolle.
Hell melblandingen, litt om gangen, oppi smørblandingen. Miks godt sammen.
Rør i sjokoladebitene med en sleiv.
Sett deigen på en smurt stekeplate, 1 toppet teskje om gangen. La det være ca. 5 cm mellom deigklumpene.
Stek kjeksen i 10-12 minutter til de er lys gyllenbrune, men ikke for gyllenbrune. Dette fordi kjeksene vil fortsette å stekes etter at de er tatt ut av ovnen.
Avkjøl kjeksene i 2-3 minutter på stekeplaten og legg dem deretter på en rist.
Det tar deg bare ca. 20 minutter i forberedelser, og 10 minutter per brett i steketid.

Tips:
I amerikanske oppskrifter blir smøret ofte målt i volum istedenfor vekt. Og å måle smør i desiliter er en artig variant: Fyll et litermål først med 5 dl kaldt vann. Ha deretter i nok smør til at vannet treffer 7 1/2 desiliter-streken. Da har du målt nøyaktig 2 1/2 dl smør. Sil av vannet og ha smøret i bollen.
Mengde/type sjokolade:
Vanlig melkesjokolade blir for søtt til disse kjeksene. Bruk enten kokesjokolade eller en av disse litt mørke og mindre søte variantene. Det står 200 g sjokolade i oppskriften, men du kan selv avgjrøe hvor mye du vil bruke.

Oppskriften er fra Craig Whitsons nye kokebok "Far heter Daddy" 
Gyldendal Fakta.


Sjoko-peanøtt-kjeks

85 g peanøtter uten skall
175 g kokesjokolade
85 g grovt peanøttsmør
175 g smør, romtemperert
175 g lyst muscovado sukker
300 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 ss melk
<i>Tilberedning:</i>(18 stk.)
Forvarm ovnen til 180 C.
Ha peanøttene i en stekeform og rist dem i 10 minutter til de er gylne. I mellomtiden kler du 2 stekebrett med bakepapir.Gni peanøttene mellom håndflatene og fjern det tynne, brune skinnet. Hakk sjokoladen og to tredeler av peanøttene i grove biter.Pisk sammen peanøttsmør, smør og sukker i en bolle til massen er lett og luftig. Rør inn mel og melk med en tresleiv og bland godt. Rør inn hakket sjokolade og peanøtter med sleiven. Samle blandingen med hendene og del den i 18 jevnstore porsjoner. Form hver porsjon til en ujevn kule. Legg dem på stekebrettene i god avstand slik at de får plass til å utvide seg. Trykk kjeksene litt flate med en gaffel og strø til slutt på noen peanøtter.Stek kjeksene i 12-15 minutter til de er lysebrune i kantene, men fremdeles myke i midten.<b></b>

Julebrownie

3 egg
3,5 dl sukker
2 dl mykt smør
2,5 dl mel
1 plate (150 g)
mørk kokesjokoladeeller 4 ss bakekakao
2 ts vaniljesukker
80 g grovhakkede macadamianøtter
200 g revet marsipan
Rør sammen egg og sukker.Hvis du bruker kokesjokolade, smelter du den sammen med smøret i en kjele ved lav varme, og blander det sammen med eggeblandingen mens du rører godt. Bruker du bakekakao, tilsetter du den sammen med det myke smøret. Bland i resten av ingrediensene og rør godt. Røren skal være seig og klissete.Hell røren i en <i>liten </i>langpanne med bakepapir.
Stekes på 175 grader i cirka 15 minutter ved varmluft og 20 minutter uten.
Det er viktig å følge godt med kaken. Brownie skal være nesten flytende inni. Stek den derfor heller for lite enn for mye.

Enkel og god julesylte...

Bruk en tynnribbe eller buklist.
Denne kokes en par timer.
Deler opp kjøtt og flesk hver for seg og legger lagvis med krydder mellom lagene.
Bland krydderet sammen først.
En par ss salt,
1 god ts pepper,
nellik,
ingefær
allehånde.
Dette blandes med en pose gelatinpulver.

Ha gjerne godt med salt i kokevannet også. Bruk gjerne et tynt klede rundt sylta. Da er den lettere å ta opp fra syltepressa. Dersom du har gammel presse så må du sy sammen kledet eller surre det godt etter at sylta er laget. Jeg koker den opp noen minutter etter den er ferdig laget også. Så legger jeg den i press natten over. Da er den ferdig. Dersom den er lite salt kan den legges i saltlake etterpå.

Potetlefser


1 kg poteter
1,5 dl fint hvetemel
bittelitt salt (liten t-skje)

Leiven skal være på ca 250gr
Start med takka på fult
(denne oppskriften gir bare noen få lefser, bak av minst 5 kg om det skal være noen vits å dra frem takka!!)

5 kg poteter
7 dl fint hvetemel (bland evt fin rug og siktet hvete)
4 ts salt
Litt smeltet smør pr knae.

Mal potetene nykokte og varme, 2 ganger
Tilsett saltet før andre malingen - dette gjør potetene seigere enn om potetene kokes i saltet vann.
Avkjøl potetmassen godt
Det er vanlig å lage potetmassen dagen før den skal brukes
Dekk godt til med plast, så den ikke får skorpe.



Nyttige tips:
Bruk sandpapir på fløya
Strømpe på kjevle
Leiven må ikke sprekke i kanten
Beate poteter er best
Det fins mange oppskriftsvarianter, men denne er enkel og god!
Mormor tilsatte litt smeltet "godt" smør i kver knae.. det ble knallgodt!!



Tips fra ei gammel lærebok, "Statens Lærerskole i Husstell fra 1961"  - akkurat det samme brukes på lefsekurs i dag;-)


Det bør alltid være med litt fint rugmel i potetlefse, det gjør den myk og kort.
Byggmel er også godt, men gjør lefsene mørkere.
Bruk uansett så lite mel som råd er. Jo mindre mel det brukes, jo bedre blir lefsene.
Bruker vi for mye mel, blir de seige og harde.
Kna mel i en liten del av potetmassen om gangen (for uøvde bare i ett emne), da potetmassen alltid bløtner når den blir stående med mel i . 
Kjevl deigen ut, her er det om å gjøre å kjevle den raskt ut, så den ikke får tid til å bløtne.
Kjevl emnet ut til en stor, temmelig tynn, jevn og hel leiv. Bruk mest bakemel fra begynnelsen av kjevlingen, lite mot slutten. Det må ikke være løst mel på den ferdige leiven, lefsa blir i tilfelle tørr og seig. Bruk evt en børste (som tåler varme) til å børste vekk overføødig mel.
Takka må være mye varmere enn til flatbrød. Er vi ikke øvet i å kjenne varmen, kan vi drysse litt tørt mel på takka. Når det blir brunt i løpet av ett minutt, er takka passe varm.
Rull lefseleiven raskt på bakstefløyen, og legg den så utover takka. Lefsa hever seg litt i små blærer. Når disse er lysebrune, må vi snu leiven og steke den raskt på den andre siden.
Potetlefse må stekes raskt, ellers blir den lett hard og tørr.
Men den må stekes så lenge at den blir godt gjennomstekt. 
Når lefsa er stekt, brettes den sammen i to eller fire, og legges inn i et klede. Dampen slår da inn i lefsa og hjelper til å gjøre den myk.
Vellykket potetlefse skal ha lysebrune flekker på begge sider, være myk og fløyelsaktig
Betingelser for å få god potetlefse:
Seig potetmasse.
Potetene må males varme, med salt.
Kald masse til utbaking.
Minst mulig mel, både i deigen og til utbaking.
Rask utkjevling.
Passe og jevn tykkelse.
Rask steking.
Riktig avkjøling. 
Potetlefse er best nystekt. Men kan oppbevares en tid kjølig, godt innpakket i klede med plast utenpå. Den kan også fryses. Den må da brukes forholdsvis fort etter at den er tint.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar