søndag 7. oktober 2012

Tid for P L O M M E R

ENKEL Plommelikør

Fyll hele (vaskede) Plommer på et stort norgesglass,
tøm på sukker (dermerra)  til det når ca 1/4 opp på glasset.
Fyll på med ønsket sprit  (60%, 40 %, vodka, el...) til glasset er fullt.
Fyll etter brennevin de neste dagene.
La stå til jul!
Nyyyytes!
 

Plommelikør

Du trenger:
Ca 1,5 liter fine plommer
2 dl sukker
Ca 3,5 dl sprit
6–8 plommesteiner
1 vaniljestang

Del plommene i to, ta bort steinene
Fyll et litersglass med plommene
Hell over sukker og sprit til glasset er fullt
Legg i åtte knuste plommesteiner og evt. en splittet vaniljestang. La glasset stå med lokk i 2– 3 måneder. Sil av likøren.
Plommene som er gjennomtrukket med sprit, smaker deilig som dessert til juleselskapet med pisket krem, eller du kan bruke dem i en pai.

PlommepaiDu trenger:

Paiskallet
150 g smør
2 dl hvetemel
1 ss sukker
1,5 ss vann

Fyll
Ca 1 l. plommer
1,5 dl sukker
2 egg
2 dl matfløte
1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:
Arbeid smør og hvetemel sammen
(Det går lettere hvis du høvler av smøret i skiver med en ostehøvel før du har det i bakebollen)
Tilsett sukker
Arbeid inn vannet når deigen er blitt smidig
OBS! Du bør trykke/presse vannet inn i deigen med raske bevegelser, ikke kna
Sett deigen kjølig 1 times tid
Kjevl den ut
Det går lett hvis du kjevler deigen mellom to bakepapir
Ha deigen i en paiform (skjær til kantene så de blir jevne)
Prikk med gaffel
Forstek paiskallet cirka 10 minutter ved 200 grader

Del plommene i to, ta ut steinene
Legg dem tett i tett i paiskallet
Hell over litt av sukkeret
Pisk eggene og fløten sammen med sukker og vaniljesukker
Hell det over plommene
Stek paien ferdig på ca 180 grader i 30–45 minutter
(Steketiden kan variere avhengig av stekeovnen. Se på paien fra tid til annen, den er ferdig når fargen på eggeblandingen er blitt gyllenbrun)

Server lun med vaniljeis.

Kryddermarinerte plommer til jul

Sukkerlake, ulike julekrydder (stjerneanis, nellik, hel kanel, hel pepper, vaniljestang ol) kokes klar og settes til "trekking" over natta, så koker du den opp igjen siler den gjennom klede og legger plommene i mens laken enda er varm. Halve eller i passende båter. Hermetisk i tette glass eller i fryseren. Utrolig godt med skikkelig vaniljeis
 
Plommemarmelade med aprikos og vanilje

Plommer som fyller en fårikålgryte, kok opp, fjern steiner, ha oppi en stor boks hermetiske aprikoser eller fersken, fire vaniljestenger eller godt vaniljesukker og en presset lime, bruker stavmikseren og moser, lar koke i ti minutter - mål evt til med certo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar