Jeg får mange spørsmål om høner, etter at jeg traff på Lars. Som vanlig leser jeg mye om nye temaer som dukker min vei.. her har jeg samlet bitte litt info om hva som skal til.
5-10 minutter daglig til stell, og så kan man bruke ubegrenset mye tid bare på å se på dem. Kose og more seg over de morsomme skapningene de faktisk er :-)
Hønene må ha et sted å bo, som er tørt trekkfritt og huset bør være isolert, iallfall tørt og trekkfritt. Du bør kunne holde temperaturen over frysepunktet vinterstid, en varmelampe gjør nytten. Men det kommer an på hvor mange høner, og hvor stort huset er. Det finnes spesielle ovner som monteres langs gulvet, slik at hønene ikke blir kokt i toppen og fryser på bena :-)
Felleskjøpet har gode fôr og vannautomater, de bør være store nok til å romme fôr og vann til 2-3 dagers forbruk. Da har du muligheten til å dra bort et par dager uten pass til hønene. Kyllingene må ha egne mindre automater. Heng gjerne foringsautomatene opp i taket, i passende høyde fra gulvet, slik at hønene ikke får sparket ut foret. Noen av automatene kan det kjøpes gulvstativ til, det er også en løsning. Viktig hvertfall å få automaten litt opp fra gulvet så den ikke blir fylt opp med strø.
Verpekasser kan du enkelt lage selv. Det er morsomt å snekre slikt av hobbyplater. Fylle de opp med masse tørt høy. Men en plastdunk/bøtte med åpning skåret etter rasens størrelse fungerer bra, og er lett å holde ren. En verpekasse er nok til 2-3 høner, du behøver ikke en til hver. Men de bør helst ikke være større enn at det bare er plass til ei og ei høne av gangen. Selv om det er mange, vil hønene finne en favoritt.. og dette kan variere fra dag til dag, uvisst av hvilken grunn... da kan det bli kø :-)
Sittepinnen, eller vaglen, bør ikke være for tynn. Kosteskaft er for tynne, hønsene skal hvile på brystet, vaglen behøver ikke være rund. Det aller beste er om du kan kutte ned småbusker og la noen av grenene sitte på, slik at hver høne kan finne seg sin favorittplass. De vil sannsynligvis være å finne på samme sted hver kveld. Under vaglen bør du ha en plate, et gjødselbrett. Gjerne kledd med glatt belegg som gjør den lett å holde ren. Her vil det meste av gjødselen samles og du sparer masse rengjøring. Renser du gjødselbrettet 2-3 ganger i uka holder resten seg ganske lenge. Hvor ofte du må gjøre rent kommer selvfølgelig an på plass og antall høns.
Det daglige stellet av hønsene tar ikke mye tid. Det er viktig og holde fôr og vannautomater rene og bytte til friskt vann. De fleste bruker ferdig hønsefôr som grunnfôr og sper på med kornblandinger og rester fra husholdningen som poteter, grønnsaker, middagsrester og brød. Høns spiser det meste, men gi ikke fôr som er muggent eller dårlig på andre måter. Hønene i klukkebua elsker agurk og kokte poteter. Havregrøt og helkorn hvete er oggså snadder. Men det aller meste går ned, men unngå sterkt krydret mat.
Sommerstid finner hønsene mye av tilskuddsfôret selv dersom de går fritt. Går de i innhegning så legg inn friskt gress, kløver og løvetann - spesielt knoppene er snadder. Frukt og bær er også fint om du har dette i hagen. (epler setter en underlig smak på eggene, unngå dette)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar